Szállítás és Fuvarozás Budapesten : 2576560

Fuvarozás A rakodópiac forradalma: a gólyadaru története

Budapesti fuvarozás szolgáltatásunkról bővebben

2019. szeptember 30., hétfő 10:36

Manapság már természetesnek tűnik számunkra, hogy ha valami igazán nehezet kell mozgatni, rendelkezésünkre állnak különböző technológiák. Ez azonban nem mindig volt így. Nem is szoktunk belegondolni, hogy az emberiség történelmének nagy részében az emelést bizony izomerővel oldották meg.

A 21. században a daruk különféle változatai állnak rendelkezésünkre, ha nagy tömegű tárgyak szállítása és emelése a feladat. Rengeteg iparág működése ma már lehetetlen daruk nélkül. Gondoljunk csak az építőiparra, a szállítmányozásra vagy akár a nemzetközi hajózásra.

A daruk között is kiemelkedő szerepet tölt be a gólyadaru.

Mi is az a gólyadaru?

Laikus szemlélőként hajlamosak lehetünk összekeverni a gólyadarut az autódaruval. (Ez természetesen kivételt képez azokban az esetekben, ha családunkban hétéven aluli fiúgyermek tesz fel naponta kérdéseket a témában, mert akkor már biztosan utánajártunk!)

Az autódaru olyan daru, amelynél az alváz, a motor és a jármű minden része kifejezetten a daruzás szolgálatára lett tervezve és felépítve. Praktikus, mert saját erőből képes a daruzási helyszínt megközelíteni.

A gólyadaru egy elsősorban szállításra tervezett teherautóra van felszerelve, de itt a daru szerkezete több ponton megtörhető, összecsukható. Így maga a daru a teherautón kisebb helyet foglal el, emiatt a jármű nem csak emelésre, de szállításra is alkalmassá válik. Azaz: amit felemeltünk, azt el is tudjuk vinni a célpontba, és ott le is tudjuk pakolni.

Svédország: ahol elkezdődött

A gólyadaru története Észak-Euróbában indult hódító útjára. Eric Sundin svéd feltaláló volt, aki a festői szépségű, és ma már a turisták által méltán népszerű Hudikswall városából származott. Ő volt az, aki kitalálta, hogy a hidraulika segítségével csuklós gémszerkezetű darut lehet kialakítani. Ha ezt teherautóra szereli, a felépítményen bőven marad hely áruk szállítására is.

Így a mozgatásra kiválóan alkalmas csuklós gép szerkezetű daru, ami az ujjhoz hasonlóan visszahajlítható, tulajdonképpen bárhová szállítható, ahol szükség van rá.

1944: A Hydrauliska Industri AB (HIAB) megalapítása

Sundin tehát megalapította a HIAB-ot, ami mai napig az egyik legsikeresebb cég a gólyadaruk gyártásának területén. Az első modellből, a HIAB 192-esből például 1964-ig 13 000 darabot értékesítettek. 1956-ban pedig a cég piacra dobta az „Elefant” nevű rakodódarut, ami világszerte sikert aratott, és azóta is szállítják több mint százhúsz országba.  A HIAB ezzel forradalmasította a rakodópiacot, és ma már nem csak a teherautókra, de a hajókra és vonatokra szerelt változata is méltán népszerű.

Megjelent: 1219 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. szeptember 30., hétfő 10:56