Darus autó: szállítás és daruzás egyben

Építkezések, konténerszállítás vagy bármilyen nagy méretű teher szállítása esetén nem csak a fuvarozás, de az emelés, pakolás is kihívást jelent. Ehhez általában többféle jármű, illetve gép munkájának összehangolása szükséges. Legtöbb esetben azonban tökéletes megoldást jelenthet a darus autó igénybevétele, amellyel mind a két feladat tökéletesen teljesíthető.

Darus autó: praktikus és egyszerű

A darus autót általában építkezéseken veszik igénybe. Ennek oka, hogy egy építkezés annyira összetett feladat, hogy érdemes minél egyszerűbbé tenni a fuvarozás és daruzás műveletét. Az alábbi esetekben majdnem mindig a darus autó bérlését ajánljuk:

  1. Raklapos áruk szállítása

A raklapos áruk szállítása egy gyakori feladat, amikor a termékeket, árukat vagy anyagokat raklapokra helyezik, hogy könnyebb és hatékonyabb legyen a mozgatásuk és szállításuk. A raklapokra helyezett áruk könnyen kezelhetők targoncával vagy rakodógépekkel, és lehetővé teszik a hatékony rakodást és le- és felrakodást. A darus autó igénybevétele nagy könnyítést jelent, mert így egy járművel megoldható a fuvarozás és az emelés, kipakolás is.

Építkezéseken a raklapos árukat leginkább a különféle téglák, a könnyűbeton építőanyagok (mint az YTONG vagy a Silka,) illetve a különféle térkövek jelentik.

  1. Zsaluanyagok

Ezeket a speciális anyagokat az építési folyamat során az építőelemek formázására és támasztására alkalmazzák, hogy a friss betont vagy más építőanyagot megfelelő formába öntve, majd szilárdulásig támasztva az építési elemeket létrehozzák.

Az építési zsaluanyagokat általában fából vagy acélból készítik, de léteznek műanyag és speciális anyagokból készült zsaluanyagok is. Ezek az anyagok képesek ellenállni a friss beton súlyának és nyomásának, lehetővé téve a beton megszilárdulását és megfelelő formájának megtartását. Ezeknek az anyagoknak a szállítása és fuvarozása is egyszerűen megoldható a darus autó segítségével.

  1. Betongerendák, fagerendák

Az építkezéseken a betongerendák és fagerendák fontos szerepet játszanak az épületek és szerkezetek kialakításában. Mindkettőnek megvan a maga előnye és alkalmazási területe az építőiparban. Szállításuk és emelésük azonban egyáltalán nem könnyű feladat, de mindkettőre tökéletes megoldást jelentenek a darus autók.

  1. Födémpanelek

A födémpanel olyan építőelem, amelyet az építőiparban födémek (plafonok) kialakításához használnak. A födémek a különböző szintek közötti padlók vagy tetők, amelyek a terhek elosztását és a szintek közötti terek lezárását szolgálják az épületekben.

A födémpanelt gyakran előre gyártott elemként állítják elő, amely megkönnyíti és felgyorsítja az építési folyamatot. Ezek az előre gyártott panelek könnyen szállíthatók darus autó segítségével, és viszonylag egyszerűen telepíthetők, így csökkentve az építési időt és költségeket.

  1. Oszlopok

Már az építkezés kezdeteként megoldandó feladat az oszlopoknak a helyszínre szállítása, hiszen fontos szerepük van az alapozás folyamatában. Ezek a szerkezeti elemek a terhek támogatására és az épület stabilitásának biztosítására szolgálnak. Az ő feladatuk az épület fölötti súly és terhek átvitele a talajba. Az oszlopok anyaga és méretei az adott épület és terhelési feltételek függvényében változhatnak. A betonoszlopok, acéloszlopok vagy faoszlopok szállítása és daruzása tehát elengedhetetlen része minden építkezésnek.

  1. Vízgyűjtő tartályok

A vízgyűjtő tartály egy olyan tartály, amelyet a csapadékvíz összegyűjtésére és tárolására használnak. Ezek a tartályok általában az épületek vagy más építmények tetőinek lefolyóin keresztül gyűjtik össze a csapadékot, és tárolják újrafelhasználásra vagy más célra.

Az építkezés során a vízgyűjtő tartály építése fontos feladat lehet, különösen olyan területeken, ahol a csapadékvíz gyűjtése és újrafelhasználása fontos szempont a fenntarthatóság és a vízgazdálkodás szempontjából. Fuvarozás és telepítés elvégzésére itt is nagyon hasznos a darus autó.

  1. Konténerek

Manapság a konténerek szinte számtalan feladatra bevethetők. Akár építkezéseken pihenő-, illetve tárgyalórészlegnek, akár állandó irodakonténernek, vagy akár átmeneti lakhatásnak. Szállításuk és telepítésük nem a legegyszerűbb, de darus autóval mind a kettő megoldható.

Darus autó: három feladat elvégzése egyetlen járművel

Mint ahogy már írtuk is, ha darus autót választunk, egyetlen jármű segítségével el tudjuk intézni a daruzás és a fuvarozás feladatait. Három lépésben oldjuk meg a dolgot:

  • A daru segítségével az autó platójára emeljük a szállítandó árut.
  • A terhet közúti forgalomban a helyszínre szállítjuk.
  • A helyszínen az autóra telepített daru segítségével leemeljük a terhet az autóról.