Nehézgépszállítás: mi megoldjuk ezt a kihívást is!

A gépszállítás soha nem egyszerű, de még inkább nehezíti a dolgot, ha nehézgépekről van szó. Ezek a gépek nagy tömegűek, nagy teljesítményűek, speciális feladatokra szolgálnak, és nincs könnyű dolga az embernek, ha az ő esetükben fuvarozás a feladat.

Bár Magyarországon nincs konkrétan megnevezve, mi számít nehézgépnek, általánosan elmondható, hogy az alábbi gépeket értjük alatta:

 • Földmunkagépek: buldózerek, markolók, kotrógépek, talajmarók, billenőkocsik.
 • Emelőgépek: daruk, teleszkópos emelők, targoncák.
 • Építőipari gépek: betonkeverők, aszfaltfúvó buldózerek, kotrógépek, daruk, homlokrakodók, hengerek.
 • Agrárgépek: traktorok, kombájnok, talajművelő gépek, permetezők, vetőgépek.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ezeknek a járműveknek a súlya és mérete is nagyban befolyásolja, hogy mikor számítanak nehézgépeknek.

Gépszállítás nehézgépek esetén

Nehézgépszállítás során olyan nagy méretű és tömegű gépek fuvarozására kerül sor, amelyek a hagyományos közúti járművekkel nem, vagy csak különleges előkészületekkel szállíthatóak. A nehézgép szállításához speciális járművek szükségesek, amelyek alkalmasak a nagy terhelésű és nagyméretű eszközök fuvarozására, illetve az útvonalak előzetes tervezése és készültségi fokának ellenőrzése is elengedhetetlen. A nehézgép szállítása általában a szállítmány értékének és a kockázatoknak megfelelően biztosítva van.

A nehézgép szállítás különböző módon történhet, attól függően, hogy milyen típusú gépről van szó, milyen távolságra kell szállítani, milyen útvonalon kell haladni és milyen méretű az adott gép. Általában speciális, nehéz teherautókkal szállítják a nehézgépeket, amelyek rendelkeznek a megfelelő teherbírással és biztonsági berendezésekkel, például rögzítőpontokkal és hidraulikus emelőrendszerekkel. 

Cégünk több megfelelő járművet is üzemben tart, így gépparkunkban megtaláljuk az Önnek megfelelő szállítóeszközt.

Előkészületek: nem lehet kihagyni!

A nehézgépek szállítása előtt szükséges az előkészítés, amely magában foglalja 

 • a gép pontos méreteinek és súlyának meghatározását
 • a szállításra alkalmas jármű kiválasztását 
 • és az útvonal megtervezését. 

Az útvonalon előforduló akadályok, például aluljárók, híd alatti korlátok vagy éles kanyarok esetén szükséges lehet az út előzetes felmérése és a szükséges engedélyek beszerzése.

A nehézgép szállítás során fontos a megfelelő biztonsági intézkedések betartása, például 

 • a rögzítések ellenőrzése, 
 • az útvonalon való megfelelő haladási sebesség betartása 
 • és a megfelelően kiképzett és tapasztalt sofőrök alkalmazása.

Nehézségek, ha szállítás a feladat

Könnyű belátni, hogy az ilyen nagy tömegű, méretű és teljesítményű gépek fuvarozása egyáltalán nem egyszerű. A kihívást azonban nem csak a méret jelenti, hanem az is, hogy nehézgépszállítás során számos korlátozás és szabály van érvényben, amelyek befolyásolják az útvonaltervezést. 

Ezek közé tartozhatnak a következők:

 • A közlekedési szabályok: Az összes nehézgép szállítás esetében szigorú közlekedési szabályok vannak érvényben, amelyeket be kell tartani, például a sebességkorlátozások, a kanyarodás és a parkolás szabályai.
 • Az útvonal állapota: Az útvonal állapota és a lehetséges akadályok, például alacsony hidak vagy szűk kanyarok befolyásolják az útvonal tervezését.
 • Az engedélyek: A nehézgépszállítások számos engedélyt és engedélyeztetést igényelnek az útvonalon és az úti célban is, beleértve a rendőrségi engedélyeket, az útkezelők engedélyeit és az önkormányzati engedélyeket is.
 • A nehézgép méretei: A nehézgépek mérete és tömege is befolyásolja az útvonal tervezését, mivel olyan utakat kell választani, amelyeken elegendő hely van az áthaladáshoz.

Szállítás Budapesten

Budapesten nehézgépek esetén a szállítás különösen bonyolult, mert sok korlátozás van érvényben a fuvarozásukra vonatkozóan. A pontos korlátozások függnek az adott gép méretétől és súlyától, valamint az útvonalon található hidak, aluljárók, forgalomkorlátozások paramétereitől.

A főváros területén a nehézgépszállítási engedélyek kiadása és az útvonalellenőrzés általában a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hatáskörébe tartozik. Az engedély kiadásához szükséges dokumentumok, feltételek és díjak szintén változóak lehetnek a gép paramétereitől és az útvonalaktól függően.

Teljes szervezés és ügyintézés: mindent kézben tartunk!

A korlátozások és előírások pontos megismerése és betartása rendkívül fontos a nehézgép szállítása során, hiszen a szabályok megsértése nem csak bírságot, hanem akár közlekedési balesetet is okozhat. Ezért érdemes szakemberek segítségét kérni az engedélyeztetés és az útvonaltervezés során.

Cégünk rendelkezik minden ismerettel és a megfelelő gyakorlattal ahhoz, hogy minden előkészületet elvégezzen a sikeres belföldi fuvarozás lebonyolításához, nehézgépek esetén is. Keressen minket bizalommal!